јереј Видак Вујадиновић

Улица Српских ратника 47,
71126 Источно Ново Сарајево
Тел. 066/323-684

Рођен 19. новембра 1983. год. у мјесту Љубовија, Р. Србија. Основну школу завршава  у  Братунцу , а средњу богословску школу, благословом  митрополита Дабробосанског Господина Николаја уписује 1998. год. у Србињу и исту завршава у Србињу (Фоча),  као клирик Дабробосанске митрополије, 2002. године. Исте године  се уписује  на  Музичку академију, Одсјек за Црквену музику и појање, гдје дипломира из предмета Црквно појање, на тему „Пјесме из службе Светом Сави по мелографским записима Стевана Мокрањца“, и стиче звање професор црквене музике и појања.

Кроз цијело своје школовање активно је пјевао у разним хоровима, а највеће искуство је стекао у Хору богословије, као и у Камерном хору Смјера за црквену музику и појање, под диригентским руковођењем професора мр Рада Радовића. Камерни хор се истакао великим европским и свјетским признањима. Поред ових хорова био је и активан члан Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева. Учествовао је у  Љетњој школи црквеног појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима 2007-2008. год. Упоредо са студијама био је активан појац у храмовима Митрополије Дабробосанске.

Одлуком Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, 24. јануара  2008. године бива постављен за професора Црквеног појања са основама музике у Српској Православној Богословији у Фочи. Исте године у септембру, одлуком наставничког савјета, постаје диригент хора Богословије „Свети Петар Дабробосански“ у Фочи. При богословији оснива и музички састав „Кимвал“, чији су чланови  ученици Богословије као и Средњошколског центра у Фочи, са циљем да се уједине и повежу ученици фочанских средњих школа.

У чин ђакона је рукоположен 16. децембра 2012. год., а у чин јереја 19. децембра 2012. године, од стране Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Николаја. Од 01. октобра 2014. године,  благословом његовог преосвештенства Епископа Григорија бива причислен братству храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, а 01. септембра 2015. године, постављен је за пароха новоосноване четврте парохије Которачке при истоименом храму. При Храму Светог василија Острошког оснива музички састав Катера. У октобру 2014. године се уписује на други циклус студија Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Музичко – педагошко теоријски смјер.

Ожењен је Недом (рођ. Маунага) и имају троје дјеце, кћери Софију и Сару и сина Матију.

 

Обраћања јереја Видака Вујадиновића

Бесједа јереја Видака Вујадиновића, Света Литургија, 19. новембар 2017.г.Г.