Катера – музички састав у успону

При храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву званично је 8. августа 2016. године,  основан музички састав КАТЕРА чији су чланови млади и талентовани музичари из Источног Сарајева. Идејни творци су јереј Видак Вујадиновић, свештеник при истоименом храму и Пеђа Харт, асистент на Музичкој академији у Источном Сарајеву.

Част нам је била поразговарати са њима о идеји да уопште крену у овакав пројекат, о почецима који нису лаки никоме и плановима за будућност.

Катера Инфо Портал: Како је настала КАТЕРА као музички састав, одакле идеја за покретање оваквог пројекта?

„Музички састав Катера је настао као идеја да се окупе млади људи при храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, који би кроз музику на најбољи начин представили свој народ и културу на овим просторима“ –започео је своју причу јереј Вујадиновић.

„Музички састав Катера је име добио по граду Катера који се по Константину Порфирогениту (X вијек) налазио на доминантној узвишици изнад десне обале ријеке Жељезнице, на мјесту гдје се и данас налази насеље Которац, за чије име се сматра да је изведено из имена Катера. Катера је музички састав, и то смо намјерно тако назвали да би репертоар могао бити разноврстан, јер ми поред етно музике изводимо и обраде духовне музике уз инстструменталну пратњу, и наравно севдалинке као нешто што је препознатљиво на овим происторима, а што свакако представља музичку традицију како Срба тако и осталих народа у Босни и Херцеговини. Музички састав постоји од јула мјесеца 2016. Године, а званично од 8. августа, и до сада смо забиљежили преко десет јавних наступа у Источном Сарајеву и окружењу“ – надовезао се Пеђа Харт.

Катера Инфо Портал: Циљ који сте хтјели постићи оснивањем овог музичког састава је …?

„Као што смо поменули Катера изводи световну и духовну музику промовишући оне најљепше умјетничке вриједности које имамо. Један од циљева јесте да Цркву прикажемо као отворену заједницу, доступну свима на различите начине, јер поред духовних потреба црква је мјесто гдје треба омладина да се окупља, а ми се трудимо да будемо дио тога, да нас друштво препозна и прихвати. Жеља нам је да овај састав узрасте и постане препознатљив ширем кругу људи“ – истакао је јереј Вујадиновић.

Катера Инфо Портал: Како и гдје сте почели, како сте се развијали и гдје сте сад?

„Од самог почетка музички састав Катера користи просторије Црквене општине при храму Светог ВасилијаОстрошког у Источном Сарајеву, гдје нам је уједно и сједиште. Пробе се одржавају у зависности од обавеза чланова, неодређеним термином, већ по договору. Као и сваки почетак, и овај наш носи неки свој терет, али смо успјели захваљујући Црквеној општини обезбиједити неке ствари за почетак, хаљине за дјевојке и још неку пратећу опрему. Што се тиче наших ауторских пјесама тренутно радимо на двије пјесме, од којих је једна севдалинка и зове се „Чемеџинка Савка“ аутора Жељка Пржуља, а друга је етно пјесма „Жута дуња“ коју је написао пјесник Горан Врачар. Музику сам радио ја, а аранжман Пеђа Харт. Надам се да ће убрзо бити реализоване па ће публика имати прилику да оцјени наш рад“ – рекао је јереј Вујадиновић.

Катера Инфо Портал: Колико чланова бројите као музички састав?

„Од самог почетка имамо шест редовних чланова, и још неколико спољних сарадника који су нам на располагању по потреби. Имамо четири вокала и двојицу инструменталиста. За сада нам је ово довољно јер у сљедећем периоду морамо да припремимо програм и да на дјелу видимо шта нам је у реду а шта би требало исправљати, тако да за сада овај број чланова ће бити довољан“ – истакао је Харт.

Катера Инфо Портал: Поред већ поменутих аутора, да ли имате још сарадника и да ли су локалне институције препознале потенцијал у Вама?

„Поред већ поменутих аутора пјесама, имамо и још једног сарадника, јереја Данила Дангубића који је за нас написао неколико дивних пјесама које тренутно чекају реализацију. Имамо добру сарадњу и са Културним центром у Источном Новом Сарајеву, а ускоро се надамо и сарадњи са осталим институцијама јер ће нам бити потребна свака помоћ на реализацији пројеката које планирамо“ – истакао је јереј Вујадиновић.

Катера Инфо Портал: Пројекат на ком тренутно радите је …?

„Тренутно радимо на двије већ поменуте пјесме за које је музика завршена и ми смо их већ почели изводити на јавним наступима, али је потребно урадити студијски снимак као и спот. Такође нам је жеља да се уради спот за пјесму „Жута дуња“ која на сликовит начин говори о туговању Срба за родним Сарајевом који су морали да напусте. Тако да тренутно нам је то главна преокупација“ – рекао јереј Вујадиновић.

Музички састав Катера група младих умјетника на челу са јерејем Видаком Вујадиновићем и Пеђом Хартом, нешто ново на нашим просторима је сигурно добар пут за бијег од свакодневног шунда којим смо „бомбардовани“, ми вам препоручујемо да их послушате првом приликом нећете пожалити!

Извор: katera.news