ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ O ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ФОЧИ И ПОСЈЕТИО ТЈЕНТИШКИ КРАЈ

У суботу на Покров, 14. октобра 2017. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом Митрополит дабробосански служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Фочи, посјетио цркву на Лућу као  и Тјентиште, и том приликом састао се са директором Националног Парка Сутјеска,  господином Дејаном Павловићем.

У ФОЧИ  

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом Митрополит дабробосански, прослављен је празник Покрова Пресвете Богородице у Фочи, саборни дан овога града. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су  архимандрит мр Лазар Лазаревић, архијерејски замјеник протојереј – ставрофор др Ненад Тупеша, протојереј – ставрофор др Ранко Билинац, протојереј – ставрофор др Дарко Ђого, протојереј Александар Видаковић, јереј Дамјан Радовић, јереј Марко Јаковљевић, јереј Душан Андрић и ђакон Ранко Ковач. Царици неба и земље, приносећи достојно поклоњење, заблагодарили су бројни вјерници. Митрополит дабробосански Хризостом благословио је вјерни народ сабран под сводовима Светосавског храма, честитајући празник Божије мајке која нас је све својом љубављу и молитвом покрила. Прослава Покрова Пресвете Богородице у Фочи настављена је традиционалним црквено-народним сабором испред Храма Светог Саве.

НА ЛУЋУ

Послије трпезе љубави Високопреосвећени митрополит  Господин. Хризостом стигао је на Луће, село између горостасних врхова Зеленгоре и Малуше и ту посјетио по многима најстарију богомољу на територији општине Фоча, Цркву Успења Пресвете Богородице, у којој се помолио Богу за све и свја те поклонио светињи ове цркве. Надлежни свештеници су Високопреосвећеног упознали са богатом историјом ове цркве  и о тренутном стању парохије. Једини познат датум везан за ову цркву је 1834. година која је уклесана на вратима цркве. Међутим по сведочанству те године је дозидана олтарска апсида и прекривен кров храстовим клисом, а по предању цркву је саградио Мехмед Паша Кукавица. Исти паша у Фочи је саградио џамију Мехмед паше Кукавице, Хан и Сат кулу. Историјски извори се слажу са народним предањем и наводе да је Мехмед паша Кукавица био родом из фочанске породице Павловић.

 НА ТЈЕНТИШТУ

Након завршене посјете цркви на Лућу, по веома лијепом и сунчаном јесењем дану Високопреосвећени господин Митрополит се са пратњом упутио ка Тјентишту. Стигавши пред управну зграду, Високопреосвећеног  Митрополита Хризостома дочекао је и угостио директор Националног парка Сутјеска, господин Дејан Павловић. На састанку се разматрало о могућностима изградње храма на Тјентишту. Том приликом Високопреосвећени  је истакао важност и значај изградње храма на овом мјесту.

јереј Душан Андрић