СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА

12.05.2020.

Данашњи дан (12. маја 2020) успомене Светог Василија Острошког чудотворца и крсна слава храма Светитеља у Добрињи - Општина Источна Илиџа у граду Источном Сарајеву свечано је и слављенички прослављена.  Прослављање  Светитеља и крсне славе  почело већ од јуче, 11. маја, а данас је, Богу хвала, настављено литургијским сабрањем.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Господин Хризостом митрополит дабробосански уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца, Миломира Ковача, Миомира  Зекића, Јадрана Даниловића, протојереја: Бошка Тошовића и Младена Микавице, протонамјесника Младена Дробњака, јереја Вихора Клопановића те ђакона Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.

На крају свете литургије Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач. У наставку слављења обављен је трократни опход око светог храма.

У бесједи о Светом Василију Острошком Високопреосвећени је истакао његову историјску, духовну и црквену улогу. Посебно је значајна његова молитвена и заступничка улога којом га је Бог благословио како у прошлости тако и у садашњости.

Посебно задовољство и част садржано је у чињеници да је ово била прва слава храма када је служио Архијереј, јер је претходних година било обавеза на Духовној академији или је почињао Сабор СПЦ.

Теодора Перић из Источног Новог Сарајева кумовала је слави храма и побрунула се о припреми славског колача и жита, као и послужења у црквеној сали.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"