Изградња парохијског дома


Стари парохијски дом

Тридесетих година двадесетог вијека било је више покушаја да се приступи изградњи храма, али није било договора о локацији гдје ће се исти градити (Касиндо или Которац – локација Бијело поље). Када је изабрана локација на Бијелом пољу, већина је била за то да се прво гради парохијски дом. Парохијски дом је изграђен 1939. године. Други свјетски рат је утицао на прекид активности на изградњи храма, а по завршетку рата у парохијски дом је постављена радио станица. Ускоро је ту била основна школа. Држава је 1958. год. национализовала парохијски дом и земљиште, а иаплаћена надокнада није била ни приближна стварној вриједности ''отете'' имовине. Тај дом и мали дио одузетог земљишта црква је откупила од државе 1983. године. Кућа је срушена 2002. године да би се на тој локацији градио нови објекат. Урађена је пројектна документација, која је била прилагођена Регулационом плану уређења тог локалитета. Но, радови никада нису почели јер је одлука митрополита Николаја била да се прво гради дом у порти храма у Добрињи.


Нови парохијски дом

У љето 2003. године почела је припрема пројектне документације за градњу великог парохијског дома уз храм Св. Василија Острошког у Добрињи.

У јулу 2004. почели су радови на изградњи дома, а митрополит Николај је 08.9.2004. свјештао темеље истог. До краја грађевинске сезоне завршени су радови у сутерену. Почетком септембра 2005. године завршени су груби зидарски радови и почеле су припреме за прекривање објекта. Предсједник одбора за изградњу дома био је свештеник Милорад Вујић. Дом је покривен и слиједило је опремање просторија у истом. То је дало прилику да се неким накнадним радовима исправи дио пропуста везаних за потребе црквеног и парохијског живота... У сутерену је 2010. наткривен атриј (повећана површина сале), а у приземљу је проширена затворена површина на којој су данас смјештене двије важне просторије (мала сала и црквена продавница), а неким просторијама је измјењена намјена.

Велика површина дома (скоро 1200 м2) створила је велику финансијску обавезу овој Црквеној општини, а за узврат није ни половично задовољила потребе цркве, свештенослужитеља и вјерних... Инвеститору (овој ЦО) је намјењен простор у сутерену (сала за разне потребе) и два стана у приземљу. Студентима Музичке академије – Одсјек за црквену музику и појање, намјењен је простор у поткровљу (собе за становање) и у приземљу 4 собе за учење.

Простор у приземљу је потпуно опремљен. У сутерену је завршен само мали проценат завршних радова. Постављена је електроинсталација, зидови су половично уређени, завршен естрих. На спрату су зидови постављени за израду соба, а измјена намјене простора (израда станова) налаже измјену пројектне документације и велике грађевинске радове.

У јесен 2018. године постављена је фасада на парохијском дому, а треба још завршити заштиту бетонских површина на једном дијелу зидова.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"