Омладински шаховски клуб "Мат"


Омладински шаховски клуб "Мат" Источна Илиџа основан је 10. маја 2012. године при храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву. Непуну годину раније је почела са радом шаховска секција у просторијама парохијског дома. Убрзо је секција добила на масовности, а да би полазници исте имали потребну опрему и могућност учешћа на такмичењима у РС и БиХ, била је неопходна помоћ локалне заједнице и регистрација клуба.

Програмски циљеви ОШК "Мат" су рад са младима и развијање љубави према овој древној игри, која пружа вишеструку корист онима који је играју. Низом турнира у Источном Сарајеву придобијани су нови чланови клуба, а многобројни родитељи су изражавали задовољство да дјецу могу послати тамо гдје се цијене истинске вриједности и тамо гдје се стиче знање, побољшавају интелектуалне, креативне и друге корисне способности. Црква је на овај начин окупила омладину у своје окриље, пружила могућност младима да уз духовно узрастање упознају корист и љепоту дружења у некој активности која није повезана са угоститељским објектима, диско клубовима...

Такмичења у појединачној и екипној конкуренцији су многобројним члановима шаховске секције и клуба донијели много радости. Првенства РС и БиХ за кадете и омладинце су сваке године била успјешнија за наше чланове. Појединачни освајачи медаља на истима су: Филип Куљанин, Добрица Млинаревић, Никола Мрковић, Горан Мијић, Ивана Кешељ... Филип Куљанин je постигао највећи успјех у појединачној конкуренцији освојивши титулу омладинског првака РС, а Никола Мрковић је недавно играо Првенство Европе у Латвији. Екипа има четири наступа на Првенствима РС и сваки је био успјешан. Освојено је једно треће и три друга мјеста.

Екипа је најуспјешнији наступ имала на свом првом учешћу на Купу РС (2018. год.), када је у конкуренцији омладинских екипа освојила прво мјесто.

Наши чланови успјешно наступају на кадетским и омладинским турнирима у БиХ. Успјешним се могу оцијенити и неки резултати на сениорским турнирима.

Клуб успјешно организује више екипних и појединачних турнира током године, а пружа техничку подршку неким другим клубовима приликом сличних активности.

Секцију или клуб води свештеник Милорад Вујић, ФИДЕ национални инструктор шаха.

НАПОМЕНА: Презентација клуба је недавно укинута, а више детаља о активностима клуба , заинтересовани могу сазнати на Facebook > Osk Mat
Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"