ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

05.12.2022.

У храму Светог Василија Острошког у Добрињи, прослављен је литургијски- саборно Улазак Пресвете Богородице у храм, познатији као празник  Ваведење. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Вујић парох которачки уз саслужење умировљених свештеника протојереја ставрофора Миломира Ковача и протојереја Нике Мојсиловића,  јереја Видака Вујадиновића, привременог пароха парохије друге лукавичке и старјешине храма јереја Дражена Делића, привременог пароха парохије добрињске. Пригодном и веома надахнутом бесједом, великом броју окупљених вјерника, обратио се отац Милорад Вујић, говорећи о данашњем великом празнику,  о посту и његовом смислу за човјека.

Заиста, световасилијевски храм,  био је јутрос премали да под своје сводове прими све оне који су дошли на Животодавни извор да напоје душу живе Ријечи. Радује чињеница да у светом храму сваке недјеље и празника, а нарочито у ове чудесне дане поста, велики број народа активно учествује у литургијском сабрању, сједињујући се са Господом у Чаши спасења.

Празнично сабрање, посебно дирљивим и радосним учинила су дјечица са Косова и Метохије која су у склопу посјете граду Источно Сарајево, јутрос присуствовала и светој Литургији у нашем храму. Појањем, а нарочито пјесама о Косову и Метохији, пробудили су мноштво емоција код сабраног народа. Дјечица су стигла у пратњи директорице школе у Косовској Каменици госпође Јадранке Васић, као и предсједника одбора за помоћ Косову и Метохији господина Милорада Арлова.  Послије свете Литургије, братство храма угостило је дјечицу са Космета и том приликом, уручени су пригодни поклони са искреном жељом да нас Свети Василије Острошки поново сабере под свој омофор.

Данашњи дан и велики Богородични празник, заиста је био пун радости и духовне кријепости. Благодаримо пресветој Богородици и светом оцу Василију Острошком на чудесном сабрању мноштва вјерног народа кога је, слава Господу, из недеље у недељу све више у нашем светом храму. Посебно радује чињеница што је на светим Богослужењима присутан знатан број дјеце и младих брачних парова који своје потомке васпитавају у духу светосавског етоса, усмјеравајући их путем истине која води у живот, напајајући их са непресушног кладенца светим и животодавним Даровима.

Закрили нас љубављу Твојом пресвета Владичице наша Богородице и моли Сина Свога Јединороднога да спаси душе наше, Амин!

јереј Видак Вујадиновић

прив. парох парохије друге лукавичке

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"