НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У НАШЕМ ХРАМУ

27.12.2022.

У 28. недјељу по Духовима – недјељу Праотаца која је уједно посвећена и свим мајкама – материце -  у храму светог Василија Острошког у Добрињи, служена је Света литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Дражен Делић уз саслужење протојереја ставрофора Ранка Билинца, протојереја Нике Мојсиловића, протојереја Младена Микавице и ђакона Божидара Васиљевића.

Присутним вјерницима пастирским словом обратио се јереј Дражен Делић, тумачећи прочитано зачало светог Јеванђеља и бесједећи о данашњем празнику Материце и веома важној улози породице – цркве у малом – у духовном и моралном узрастању човјека.

По православном календару, Дјетињци, Материце и Оци су празници нанизани у предпразништву Божића, дана рођења Христовог. Материце, празник посвећен свим српским мајкама које су одувијек биле стуб куће и породице и кандило вјере које бдије пред Богомајком.

Материце, дан мајки, у другу је недељу пред Божић. По обичају, деца везују мајке, исто као што су и њих претходне недјеље везивали родитељи, очекујући откуп.

Ово узајамно "дријешење" у хришћанским кућама ствара празничну, свечану атмосферу, попут оне коју су, уз дарове, створили источни мудраци светој породици Богодјетета у Витлејемској пећини.

И симболика је јасна - припрема за дочек Божића, који је помирио човјека са Богом одријешивши га веза гријехова, доносећи нове везе, љубави за Бога. Оци, Материце и Дјетињци, посвећени су породици. 

Материце, највећи хришћански празник мајки и жена, и данас су, као некада, прилика да се окупимо првенствено у храму на светој Литургији а затим и у топлини породичног дома. 

Наше вриједне мајке, парохијанке наших парохија, и ове године за окупени народ у храму, након свете Литургије приредиле су богату трпезу и на тај начин показале зашто су узвишене и од Богомајке дароване чудесним даровима.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"