СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА

27.01.2018.

У суботу, 27. јануара 2018. године Господње, у храму Светог Оца Василија Острошког Чудотворца, литургијски је прослављен Свети Сава, Први Ахиепископ српски. Светом Литургијом началствовао је протојереј Данило Дангубић уз саслужење протојереја-ставрофора Миломира Ковача, јерејa Дражена Делића и ђакона Душка Којића  и бројних вјерника.

Након Свете Литургије дјечици су подијељени поклончићи које наша Парохија редовно припрема о овом дивном празнику.

Присутнима се пастирским словом обратио отац Данило Дангубић  наглашавајући нашу обавезу да Светитеља Саву гледамо кроз свештено Јеванђеље тј. кроз ријечи Христове: „Не може се град сакрити кад на гори стоји, Нити се ужиже свијећа и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући“ (Мт. 5, 14-15).

. . .

Празник Светог Саве првог архиепископа српског, свечано је прослављен и у Основним школама ''П. П. Његош'' у Добрињи и ''Свети Сава'' у Лукавици. Посебно свечано је било у Средњошколском центару у Источној Илиџи. Светосавску академију припремили су ученици поменуте школе.  На крају програма, присутнима су се представила чланице ансамбла Еудиатес трио из Источног Сарајева. Славски обред извршио је јереј Видак Вујадиновић. 

. . .

Вишегодишња пракса окупљања младих шахиста Источног Сарајева у данима прославе Светог Саве настављена је и ове године.  У четвртак, 08.02.2018. год. завршене су прве такмичарске активности које организује ОШК “Мат“. То су:

Турнир екипа Основних школа и

“      ученика     “              “    (појединачно).

У конкуренцији екипа побједник је ОШ “П. П. Његош“ из Добриње, која је наступила у сљедећем саставу: Никола Мрковић, Михаило Куљанин, Никола Цвјетиновић и Данијел Радовановић. Побједнику је додјељен пехар.

Друго и треће мјесто су подјелиле екипе ОШ “Свети Сава“ из Лукавице и ОШ “Јован Дучић“ из Касиндола.

Турнир у појединачној конкуренцији је протекао у доминацији Николе Мрковића, који је имао све побједе (5). Друго мјесто је освојио Горан Мијић (најмлађи учесник), а треће Марина Мијић. Њима су додјељене медаље.

 

Ранијих година је на турниру било више учесника, јер су уз екипе четири ОШ ту биле и екипе двије средње школе. Но, чињеница је да екипа гимназије тренутно нема конкуренцију. Варијанта са екипама ОШ пружа пуноћу неизвјесности по питању побједника. Најважније је да оваква шаховска такмичења и дружења постоје. На многа и добра љета!

 

 

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"