БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ НА ВЕЉИНАМА

08.01.2024.

Најрадоснији хришћански празник Рођења Богомладенца Господа нашег Исуса Христа, свечано је прослављен у храму Св Василија Острошког Чудотворца на Добрињи – Источна Илиџа. Долазак Богомладенца Христа вјерници ових парохија дочекали су радосно и свечано. Прво на вечерњем богослужењу и налагању бадњака на Бадње вече испред храма,а потом и на Светим литургијама, првој у поноћ и другој у 06:00 ч.

У низу догађаја и богослужења уочи самог Божића вечерње на Бадње вече служили су: старјешина храма јереј Дражен Делић, протојереј Младен Микавица, протојереј Божидар Тановић, јереј Видак Вујадиновић и ђакон Божидар Васиљевић. Након богослужења извршено је освећење и налагање бадњака, а у порти храма организован је пригодан програм и послужење.
У поноћ свету божићну литургију служило је братство храма уз началствовање јереја Божидара Тановића и саслуживање јереја Дражена Делића и ђакона Божидара Васиљевића. У јутарњим часовима свету литургију служили су протојереј Младен Микавица, протојереј – ставрофор у пензији Милорад Вујић и протојереј Нико Мојсиловић. Након свете литургије свештенство је са вјерним народом преломило божићну чесницу, коју сваке године са дукатом донира пекара „Златно зрно“ из Источног Новог Сарајева, којој се и ове године захваљујемо. 
Ови радосни и важни дани за спасење људи показују шта значи бити хришћанин. Хришћанин бити значи доживљавати живот Христов као свој, подражавати Христа, уподобљавати се Христу. Ту истину благовјести нам Христоносни философ, свети Теодор Студит поводом Божића, Рођења Христовог на земаљски свијет: „Вријеме Христова Рођења: ваља нам се измијенити препородивши се ка животу богоугоднијем. Ако си ти услед нехата постао немаран и лијен и подложан тјелесним чежњама, те се тајно потчинио гријеху и на извјестан начин умро у пороку, хајде сада препороди се уносећи у душу своју страх Божји.“

ђакон Божидар Васиљевић

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"