Новости

СВЕТА ТЕОДОСИЈА ТИРСКА - СЛАВА МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Света великомученица Теодосија Тирска, коју наша Света Црква прославља 29. маја (11. јуна по новом календару), била је часна и побожна дјевојка из древног града  Тира у Феникији ( у данашњем Либану). Она дође у Кесарију Палестинску (Цезареју) да храбри хришћане које римски цар Максимијан слаше на мучења и погубљења. Због тога и њу ставише на суд и муке и бацише је у мора са каменом око врата. Анђели је извадише из мора живу. Прогонитељи је потом бацише звијерима, али они је не повредише. На крају је посјекоше мачем. У тренутку када јој џелат отсјече главу мачем, видјеше како јој из уста излети голубица блиставија од злата. Након тога се Света Теодосија јави својим родитељима сва у небеском сјају, окружена светим дјевојкама, са крстом у руци и вијенцем на глави. Света Теодосија пострада и прослави се 308. године.

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву прославља Свету Теодосиј... Више информација...

Слава храма Светог Василија Острошког у Добрињи прослављена богослужењима уз сабрање вјерника из Источног Сарајева и ширег окружења.

Више информација...

Пасхално вечерње и туцијада уобичајено су у распореду у храму и порти храма Светог Василија Острошког у Добрињи о Васкрсу.

Фотографије свједоче да је туцијада изазвала велико интересовање, а и радост учесника.

Анђела Думитрашковић је побједник овогодишње туцијаде.

Више информација...

Васкрсење Господа Исуса Христа је најзначајнији догађај у историји, а хришћани активно у учествују у ономе што Му у богослужбеном дијелу предстоји. Тако је било и у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, почевши од почетка Великог поста, затим о празнику Цвијети и Велике седмице, када се свакодневно служена богослужења која се служе само у те дане.

На Празник над празницима служене су двије литургије. На Богослужењима није било вјерника колико је то било неких претходних година, али смо свакако захвални Господу па смо ове године били у много бољој позицији но претходне године. 

... Више информација...

У недјељу, 03.01.2021. год. велики број вјерника испунио је храм Светог Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију служили су протојереј Милорад Вујић и јереј Дражен Делић. Послије причешћа вјерницима су дијељени пакетићи, којима су се највише обрадовала дјеца. Пакетићи су дар митрополита г. Хризостома, који је на Оце и видљиво показао очињску љубав, коју у све дане има према вјернима митрополије дабробосанске. Вјерници и свештенослужитељи су неизмјерно захвални на томе. 

Више информација...

Данас у Недјељу праотаца, 27. децембра 2020. године, а која је у нашој цркви посвећена мајкама, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански и мјестобљуститељ трона српских патријараха, први пут након  изласка са лијечења и опоравка од инфекције вирусом-корона, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Милорад Вујић и Младен Микавица, јереј Дражен  Делић, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.  Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а што је, обзиром на услове у којима јесмо, изненадило како самог господина митрополита тако и свештенство овога храм... Више информација...

Припрема за прославу Рождества Господа Исуса Христа почиње 40 дана пред Празник, када почиње велики пост. Три недјеље пред Божић слави породица или ''домаћа црква'', када је уобичајено везивање дјеце, мајки и очева. Тада се дају поклони, којима се везани ''дреше''. У трећу недјељу пред Празник славе дјеца, а родитељи или старији се побрину да им о дану прославе светог Николаја Чудотворца дарују оно чиме ће се они одужити. Мајке славе у другу недјељу пред Божић и том дану се сви радују јер је дарова у изобиљу. Вишегодишња је пракса да мајке у наш храм доносе колаче којима се по завршетку богослужења почасте присутни. Мајкама честитамо ''материце'' и захваљујемо им на труду и љубави.

На многа љета!

... Више информација...

Током радова на унутрашњем и вањском уређењу храма (1997 - 1998) постављена су врата на западној и јужној страни храма. Провалници су више пута оштетили иста. Тако је било потребно израдити нова врата. Обоја замјењена врата даровао је +Славко Аврамовић из Добриње, Насеље старосједилаца. Његов син Александар наставио је породичну традицију тако што је уградио нова врата, која ће красити храм дужи временски период од оних које је уградио његов отац.

Изражавамо своју захвалност породици Аврамовић, молећи светог Василија Острошког Чутотворца за благослов и свако добро онима који добро чине.

... Више информација...

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

О свим другим детаљима у вези са сахраном Његове Светости Патријарха јавност ће бити ускоро обавештена. Вечан му спомен и Царство Небеско!

Животопис Његове Светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Дана 27. августа 1930. године благочестиве родитеље Здравка и Милијану Гавриловић из села Видове код Чачка - и са њима сав род српски - Господ је благословио рођењем мушког детета које је на крштењу добило име Мирослав.

У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чачку и Богословију у Призрену. Затим дипломира на Богословском факултету у Београду. По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања н... Више информација...

Свештенство митрополије дабробосанске, кроз сву голготску историју Српске Цркве, представља христолику парадигму небоземних пастира српског рода. Да је то тако доказ су канонизовани свештеномученици дабробосански пострадали у периоду од 1941 – 1945. године. Један од таквих, из реда канонизованих свештеномученика митрополије, јесте свештеномученик Божина Минић. Свети угодник и страдалац Божина рођен је 25. децембра 1901. године у Колашину, од родитеља Јакше и Јагоде Минић. Отац му је био барјактар народне српске војске. После завршена четири разреда гимназије, завршава и богословске науке у српској православној богословији у Сарајеву 20. јуна 1926. године. Оцјене из свједочанства о Божини говоре да је био добар ђак изванредног владања. Вјенчао се Анком Јовановић из Сарајева у храму Св. Ап. Петра и Павла у Бијелом Пољу 15. септембра 1925. Чудесан је пут слуге Божијег Божине. Остала је сачувана мало позната чињеница из његовог живота и најранијег страдања, да је интерниран од Аус... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"