Новости

Свети Сава прослављен је свечано у храму Св. Василија Острошког у Добрињи, као и у средњој и основним школама на подручју наше парохије.

Свету литургију служили су протојереј Младен Микавица, јереји Видак Вујадиновић и Дражен Делић, ђакон Божидар Васиљевић. Послије славског обреда вјерницима су подјељени славско жито и колач, за које се побринуо кум славе г. Дејан Шешељ из И. Н. Сарајева.

ЦО је обезбједила пакетиће са слаткишима за дјецу.

Славским обредом и пригодним културно-умјетничким програмом Свети Сава прослављен је у Средњошколском центру Источна Илиџа, као и у ОШ ''П. П. Његош'' у Добрињи и ОШ ''Свети Сава'' у Лукавици.

... Више информација...

Велики и радосни празник Богојављења – када се Бог јавио приликом крштења Г. Исуса Христа, свечано је прослављен у свим црквама. Свечано је било и у храму Светог Василија Острошког гдје је Свету литургију служио протојереј Младен Микавица уз саслужење јереја Дражена Делића и јереја Видака Вујадиновића. Велико освећење воде извршено је током Свете литургије, а вјерници су водицу понијели својим домовима како би је током године користили на духовно и тјелесно укрепљење.

Више информација...

У суботу, 11. јануара 2020. године, у храму Светог Василија Острошког, служен је молебан за очување светиња Српске Православне Цркве у Црној Гори. Молебан је служен уз присуство великог броја вјерника. По завршетку молбана, свештенство и вјерници су у литији кренули ка храму Светог исповједника Варнаве у И. Н. Сарајеву. Много народа је пратило литију и прикључило се истој. У храму Светог Варнаве вјерници су заједно прочитали Молитву Господњу, а затим је су читане молитве пред иконом Пресвете Богородице.

 

Више информација...

У навечерје празника Рождества христровог, служена је вечерња молитва са освећењем бадњака. Вечерње богослужење служио је старјешина храма, отац Милорад Вујић, уз саслужење свештеника протојереја Младена Микавице, јереја Видака Вујадиновића и Дражена Делића, као и ђакона Божидара Васиљевића. Послије вечерње молитве, оци су благословили бадњак и подјелили слаткише и воће дјечици која су се окпула на молитви. Послије вечерње молитве, свештенство и вјерници, испред храма су, традиционално наложили бадњак.

СРЕћНО И БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ.

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ – ЗАИСТА СЕ РОДИ!

. . .

На празник Рождества Христовог, у Храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, служене су двије литургије. Прва литургија, служена је у поноћ и њом је началствовао протојереј Младен Микавица уз саслужење јереја Дражена Делића и великог броја народа. За пјевницом су одговарали чланови пјевнице Светог Василија под руководством јереја Видака Вујадиновић... Више информација...

Данас у Недељу праотаца, 29. децембра 2019. године, и на дан успомене св. пророка Агеја и свете царице Теофаније, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи – Источно Сарајево, а уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца и Миломира Ковача,  протојереја Марка Билинца, јереја: Младена Микавице, Дражена Делића и Милоша Јањића, те ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића. У току ове торжествене свете литургије у препуном храму Св. Василија, који је данас био претјесан да под своје сводове прими све сабране на свето сабрање,  Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин ђакона Господина Вукоту Вишњевца из Калиновика, иначе проф. вјеронауке у Средњошколском центру у Источном Сарајеву, а јереја Младена Микавицу, пароха треће парохије котарчке рукопроизвео је у достојанство протојереја.  Обраћајући се вјерном народу божијем Ви... Више информација...

У протекла два мјесеца, храм Светог Василија Острошког је мјесто радова на постављању система за гријање патоса, унутрашњем уређењу (молерски радови) и радова на полагању новог камена. У неколико претходних недјеља и празника осјетили смо благодети дјеловања система који обезбјеђује пријатнију темпаратуру у храму.

Ових дана почели су каменорезачки послови, чији завршетак са нестрпљењем исчекујемо јер нас одушевљава изглед интарзија и камена који ће дати љепоту унутрашњости храма. Иконостас и други инвентар храма је освјежен и радујемо се враћању истог на мјесто које им припада. Радови треба да буду завршени до краја наредне седмице.

... Више информација...

Црква је припрему прославе Божића обогатила оним што се догађа у три недјеље пред Празник.

То су недјеље у које је слава домаће Цркве тј породице. Тако у трећу недејељу пред Божић славе дјеца, у другу славе мајке, а пред сами Празник славе очеви. Узајамно везивање и дрешење уз даровање поклона чини радост и љубав у дому и шире.

Вишегодишња пракса је да мајке припремају и доносе колаче којима се испред храма у Добрињи или парохијском дому послужују дјеца и вјерници. Из године у годину овој пракси се повинује све више мајки, па је уистину богат избор посластица које су ту сервиране (фотографије у прилогу то јасно показују).

... Више информација...

У уторак, 15.10.2019. почели су радови на постављању инсталације за загријавање храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Постављена је инсталација и урађен естрих. У претходним данима предстојало је исушивање влаге, јер је то био услов за другу фазу радова (молерај). Радови теку према датим условима. По завршетку молераја слиједи постављање камена (надамо се да испорука истога неће значајно каснити). Надамо се да неће бити непредвиђених проблема и да ћемо до половине децембра у храму имати жељене услове током зиме.

Више информација...

Половином октобра почели су радови на постављању инсталације за загријавање храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Послије постављања инсталације и естриха, постављени су апарати за исушивање влаге. Повољне темпаратуре за претходни период су додатно помогли да поменуто буде квалитетно завршено, али и да се у храму заврше молерски радови (осим на дијелу везаном за куполу). Надамо се да ћемо у другој половини наредне године живописати један дио храма (олтар, купола…).

Само једну седмицу богослужбено мјесто је било у капели поред храма, гдје ћемо богослужити и у вријеме завршних радова у храму – уређење патоса (постављање камена). Надамо се да неће бити непредвиђених проблема и да ћемо у току наредне седмице завршити планиране радове и у храм вратити освјежени инвентар, поставити нови горионик за прислуживање свијећа…Тако бисмо од прославе св. Николаја Чудотворца имали жељене услове у храму. Знамо да ће промјена у позитивном бити изражена посебно током з... Више информација...

У дан прославе словенских просветитеља, светих Кирила и Методија, Свету литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи служио је митрополит Г. Хризостом, а саслуживали су свештеници - протојереји-сваврофори Владислав Топаловић, Миломир Ковач, Ранко Билинац, Владимир Ступар, Чедомир Ђелмо; јереј Немања Лакић и ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.

Универзитет у Источном Сарајеву прославља Свету браћу као своје заштитнике, па је током богослужења извршен славски обред. Митрополит је у пригодној бесједи говорио о значају рада Свете браће и томе колико је проповјед Јеванђеља на језику који је народ знао имала утицаја да Словени приме хришћанство и буду у истом до данас. Крсну славу је честитао свима онима који раде у Универзитету, студирају... а вјернима препоручио да у животу проводе оно што су свети проповједали.

 

... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"