Новости

У протекла два мјесеца, храм Светог Василија Острошког је мјесто радова на постављању система за гријање патоса, унутрашњем уређењу (молерски радови) и радова на полагању новог камена. У неколико претходних недјеља и празника осјетили смо благодети дјеловања система који обезбјеђује пријатнију темпаратуру у храму.

Ових дана почели су каменорезачки послови, чији завршетак са нестрпљењем исчекујемо јер нас одушевљава изглед интарзија и камена који ће дати љепоту унутрашњости храма. Иконостас и други инвентар храма је освјежен и радујемо се враћању истог на мјесто које им припада. Радови треба да буду завршени до краја наредне седмице.

... Више информација...

Црква је припрему прославе Божића обогатила оним што се догађа у три недјеље пред Празник.

То су недјеље у које је слава домаће Цркве тј породице. Тако у трећу недејељу пред Божић славе дјеца, у другу славе мајке, а пред сами Празник славе очеви. Узајамно везивање и дрешење уз даровање поклона чини радост и љубав у дому и шире.

Вишегодишња пракса је да мајке припремају и доносе колаче којима се испред храма у Добрињи или парохијском дому послужују дјеца и вјерници. Из године у годину овој пракси се повинује све више мајки, па је уистину богат избор посластица које су ту сервиране (фотографије у прилогу то јасно показују).

... Више информација...

У уторак, 15.10.2019. почели су радови на постављању инсталације за загријавање храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Постављена је инсталација и урађен естрих. У претходним данима предстојало је исушивање влаге, јер је то био услов за другу фазу радова (молерај). Радови теку према датим условима. По завршетку молераја слиједи постављање камена (надамо се да испорука истога неће значајно каснити). Надамо се да неће бити непредвиђених проблема и да ћемо до половине децембра у храму имати жељене услове током зиме.

Више информација...

Половином октобра почели су радови на постављању инсталације за загријавање храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Послије постављања инсталације и естриха, постављени су апарати за исушивање влаге. Повољне темпаратуре за претходни период су додатно помогли да поменуто буде квалитетно завршено, али и да се у храму заврше молерски радови (осим на дијелу везаном за куполу). Надамо се да ћемо у другој половини наредне године живописати један дио храма (олтар, купола…).

Само једну седмицу богослужбено мјесто је било у капели поред храма, гдје ћемо богослужити и у вријеме завршних радова у храму – уређење патоса (постављање камена). Надамо се да неће бити непредвиђених проблема и да ћемо у току наредне седмице завршити планиране радове и у храм вратити освјежени инвентар, поставити нови горионик за прислуживање свијећа…Тако бисмо од прославе св. Николаја Чудотворца имали жељене услове у храму. Знамо да ће промјена у позитивном бити изражена посебно током з... Више информација...

У дан прославе словенских просветитеља, светих Кирила и Методија, Свету литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи служио је митрополит Г. Хризостом, а саслуживали су свештеници - протојереји-сваврофори Владислав Топаловић, Миломир Ковач, Ранко Билинац, Владимир Ступар, Чедомир Ђелмо; јереј Немања Лакић и ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.

Универзитет у Источном Сарајеву прославља Свету браћу као своје заштитнике, па је током богослужења извршен славски обред. Митрополит је у пригодној бесједи говорио о значају рада Свете браће и томе колико је проповјед Јеванђеља на језику који је народ знао имала утицаја да Словени приме хришћанство и буду у истом до данас. Крсну славу је честитао свима онима који раде у Универзитету, студирају... а вјернима препоручио да у животу проводе оно што су свети проповједали.

 

... Више информација...

У дан када наша Света Црква прославља угодника Божијег Василија Острошког Чудотворца, многобројни народ сарајевског поља и шире се окупио у препуном светом храму у Добрињи, како би прославио покровитеља свог и заступника пред Лицем Божјим. Храмовна слава је благољепно прослављена служењем Свете Литургије, којом је началствовао протојереј – ставрофор Војислав Чаркић, уз саслужење протојереја ставрофорâ: Јадрана Даниловића арх. намјесника сарајевског, Миломира Ковача, протонамјесника Бојана Зекића, јерејâ: Вихора Клопановића, Младена Микавице, Видака Вујадиновића, Дражена Делића и ђакона Божидара Васиљевића. Након Свете Литургије народу се обратио бесједом о. Јадран Даниловић, који је у својству архијерејског намјесника сарајевског представио и саопштио вољу Цркве за новопостављене оце и то, пароха трећег которачког о. Младена Микавицу, као и ђакона Божидара Васиљевића.

Литијом око светог храма са читањем Јеванђеља је завршена прослава у храму, након чега је ... Више информација...

У дијелу града Источно Сарајево налази се Добриња са прекрасном црквом  Светог Василија Острошког која својим положајем и својом колоритном  куполом привлачи погледе свих оних који случајно или намјерно путују Источним Сарајевом. 

Данашњи велики празник Благовјести свечано је и на српско-православни начин величанствено прослављен у овом предивном храму. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка  Билинца, Момира Васиљевића,  Миломира  Ковача, Чедомира Ђелма, протојереја Данила Дангубића, јереја Дражена  Делића и ђакона Будимира Гардовића.

У току свете литургије Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин ђакона дипломираног теолога Божидара Васиљевића из Чајнича.

У празничној бесједи Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао: ''.......... данас је заглавље нашег спасења. Данас почиње да се испуњава од па... Више информација...

 У недељу, 27. јануара 2019. год., о празнику Светог Саве Српског у храму Светог Василија Острошког у Добрињи Божанственом Литургијом началствовао је протојереј Данило Дангубић уз саслужење јереја Дражена Делића. Велики број вјерних наше заједнице учествује у богослужењима храмова у окружењу, али је и наш храм био пун.

Након Свете Литургије извршен је славски обред,. Даринка Пајић из Источнне Илиџе је ове године припремила славски колач и жито, који су послије богослужења подијељени вјерницима, а дјеци су подјељени пакетићи.

Славским обредом и пригодним празничним програмом, Свети Сава је свечано прослављен и у школама које се налазе на подручју наше парохије. Радује чињеница да у храмовима и другим мјестима имамо много младих који ппрослављају родоначелника наше духовности, културе и умјетности.

 

... Више информација...

Уз свесрдну помоћ општине Источна Илиџа и њеног начелника господина Маринка Божовића, крајем мјесеца септембра 2018. године почели су радови на изради фасаде на парохијсаком дому. Радове изводи ''НЛП'' Источно Сарајево, а планирано је да исти буду завршени до краја грађевинске сезоне. Ово је један од важнијих пројеката у нашој Црквеној општини. Поред термо изолације, која пружа боље услове за рад и боравак у просторијама дома, слика читавог простора ће естетски бити битно унапријеђена. Недавно завршена фасада на храму Светог Василија Острошког у Добрињи и ова на парохијском дому ће чинити да порта и тај дио града засијају пуним сјајем.

 

... Више информација...

У организацији митрополије Дабро-босанске и Богословског факултета ''Свети Василије Острошки'' у Фочи организован је и одржан Међународни научни скуп - СИМПОСИОН- посвећен Светом Јовану Златоустом, архиепископу и патријарху Константинопољском, а поводом 1610-годишњице његовог упокојења. Симпосион је одржан у великој сали Административног центра Владе РС-ке у Сарајеву од 18. до 20. октобра текуће 2018. године. 

Све је кренуло 2014. године када је тадашњи епископ зворничко-тузлански, а данашњи митрополит дабробосански Господин Хризостом одлучио да  се организује овај Симпосион у славу и част његовог небеског заштитиника Светог Златоуста (Хризостома). Било је планирано да се овај Симпосион одржи у Бијељини прошле 2017. године, али је због смјене на епископској катерди Симпосион одложен за годину дана.  Ове 2018. године Благости господње 18. октобра у 18:00 часова службено и свечано Симпосион је управо отворио Високопреосвећени Господин Хризостом.

Између м... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"