Новости

У храму Светог Василија Острошког у Добрињи, прослављен је литургијски- саборно Улазак Пресвете Богородице у храм, познатији као празник  Ваведење. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Вујић парох которачки уз саслужење умировљених свештеника протојереја ставрофора Миломира Ковача и протојереја Нике Мојсиловића,  јереја Видака Вујадиновића, привременог пароха парохије друге лукавичке и старјешине храма јереја Дражена Делића, привременог пароха парохије добрињске. Пригодном и веома надахнутом бесједом, великом броју окупљених вјерника, обратио се отац Милорад Вујић, говорећи о данашњем великом празнику,  о посту и његовом смислу за човјека.

Заиста, световасилијевски храм,  био је јутрос премали да под своје сводове прими све оне који су дошли на Животодавни извор да напоје душу живе Ријечи. Радује чињеница да у светом храму сваке недјеље и празника, а нарочито у ове чудесне дане поста, велики број народа активно учест... Више информација...

Данас у 21. недјељу по Духовима, 6. новембра 2022. године,  на дан успомене великомученика Арете и осталих пострадалих са њим Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи - Источна Илиџа, са почетком у 09:00 часова.

На светој архијерејској литургији Високопреосвећеном су  саслуживали протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, Ранко Билинац и Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица, протонамјесник Младен Дробњак, јереј Видак Вујадиновић и ђакон Будимир Гардовић.  У светој архијерејској литургији  учествовао је велики број вјерника од којих се велики број и причестио.

У бесједи на јеванђелску тему ''Ко има уши да чује нека чује'' Високопреосвећени митрополит је између осталога рекао: „...прича о сијачу и сјемену је прича о ријечи божијој коју је Бог посијао по душама људски. …. У суштини ова п... Више информација...

Почетком септембра почели су радови на припреми зидова за фрескописање, а то су површине испред олтара. По завршетку истих, фрескописци су наставили радове и они теку предвиђеном динамиком. Планирано је да се до краја године фрескопишу површине од олтара до стубова куполе. Наредне године би била фрескописана купола и дио површина уз исту (што је најзахтјевнији дио посла у цијелом пројекту). 

Током предстојећих радова, Богослужења су по досадашњем распореду и терминима.

Више информација...

На празник Св. Теодосије Тирске, у суботу 11. јуна текуће године, а поводом крсне славе Музичке Академије Универзитета у И. Сарајеву, у храму Св. Василија Острошког у Добрињи, свету архијерејску литургу служио је Његово Високопреосвештенство митрополит дабро-босански г. Хризостом. Високопреосвећеном митрополиту саслуживали су: протојереј - ставрофор Чедо Ђуреиновић архијерејски намјесник сарајевски, протојереј - ставрофор др Ранко Билинац, протојереј Велимир Дивљановић, јереј Видак Вујадиновић и ђакони: Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић. Својим појањем службу су украсили хористи Камерног хора Музичке академије - одсјек за црквену музику и појање на челу са дриригентом мр Радом Радовићем.

Високопреосвећени митрополит је након заамвоне молитве пререзао славски колач и прелио славско жито. 

Након свете литургије Високопреосвећени митрополит осветио је новоизграђену палионицу свијећа у порти храма,након чега је у сали парохијског дома уприличена трпеза љубави!Више информација...

Овогодишњи (2022) дана успомене свете солунске браће Кирила и Методија, словенских учитеља и просветитеља, свечано је и православно торжествено прослављен у храму Светог Василија Острошког Чудотворца на Вељинама у Источној Илиџи. Иначе,  свети Кирило и Методије су крсна слава Универзита у Источном Сарајеву. Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву уприличио је ломљење славског колача и благосиљање славског кољива управо у склопу свете архијерејске литургије.

Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: проф. др. Владислава Топаловића, Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца, Миломира Ковача, протојереја Младена Микавице, протонамјесника Младена Дробњака и ђакона Будимира Гардовића. На светој архијерејској литургији пјевао је квинтет Музичке академије из Источног Сарајева – одсјека за црквену музику.

На крају свете архијерејске литургије Високопреосвећени Господин Митропол... Више информација...

Данас, 12. маја 2022. године, на дан Светог Василија Острошког Чудотворца и крсне слава храма на Вељинама у Источној Илиџи Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију са почетком у 09:00 часова.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: архимандрит Андреј Ковачевић, протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, Ранко Билинац и протојереји Милорад Вујић и Бошко Тошовић, протонамјесник Младен Дробњак, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић. На великом входу Високопреосвећени је одликовао протојереја Милорада Вујића, пароха которачкога правом ношења напрснога крста.

На крају свете литургије Високопреосвећени митрополит је преломио славски колач и осветио славско кољиво, а након чега је обављен и трократни опход око храма.

Високопреосвећени митрополит је у својој бесједи истакао: ''...ево,  више од три вијека Свети Василије Острошки Чудотворац непрестано благодаћу Духа Светога точи бл... Више информација...

Фрескописање храма Светог Василија Острошког у Добрињи започело је у јесен ове календарске године и биће настављено у прољеће 2022. године. Завршени су радови у једном дијелу олтара, а наредне године у плану је завршетак површина у олтару, купола и зидови у средишњем дијелу храма. Радове изводи екипа коју води г. Александар Живадиновић. Радове финансирамо из прихода ове ЦО и од прилога наших вјерника. Надамо се да ћемо радове завршити у љето 2023. године. Завршетком грескописа била би завршена изградња и опремање храма

Више информација...

Крај календарске 2021. год. дочекали смо са задовољством јер је изграђен објекат за прислуживање свијећа. Истина, објекат није у потпуности завршен (на прољеће слиједе завршни радови на његовом уређењу). Но, исти је у функцији јер су у истом постављени горионици. Тако је елиминисана велика гужва на уласку у храм, а још значајније је то што више нема обавезе честих молерских радова у храму. Изградња овог објекта је била изнуђена због израде фрескописа у храму и очекујемо да ће наши вјерници у скоро вријеме бити свјесни свих предности које поменути објекат пружа у односу на рјешења из претходних година.

... Више информација...

У уторак, 07.09.2021. год. почела је припрема за изградњу објекта у којем ће бити смјештени горионици за прислуживање свијећа.

Изградњом овог објекта нестаће вишегодишњи проблем са димом у храму и штетом коју је он чинио молерају до сада, а спријечено да то буде случај и са фрескама у будућности (јесенас ће бити фрескописан олтар храма Светог Василија Острошког у Добрињи).

Планирано је да објекат за прислуживање свијећа буде завршен почетком октобра.

Више информација...

Почела је припрема зидова или површине на којој ће у јесен бити изведени радови на фрескописању. Припрема подразумјева скидање масе која је током молерских радова нанесена на малтер. Планирано је да у наредним данима буду завршене површине у олтару и дијела лађе - у нивоу пјевница.

Фрескописање храма Светог Василија Острошког у првој фази биће везано за поменуту површину и ову календарску годину. Наредне године настављамо са радовима, који су договорени са г. Александром Живадиновићем.

Дуготрајност и љепота фреске зависе и од услова у храму, па ће бити изузетно значајна изградња објекта у који ћемо смјестити горионике.

... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"