Новости

Христос Васкрсе!

Ваистину Васкрсе!

Свјетлост Сверадости Васкрсења Христовог озарила је нашу литургијску заједницу изнова нас напомињући да је Богочовјек Исус Христос побиједио смрт. "Његовом раном се ми исцијелисмо", стога је радост највећег празника основа нашег идентитета, јер по ријечима апостоловим, "Да Христос није Васкрсао узалуд би била вјера и сва проповијед наша".

Након великопосних богослужења Страсне Седмице у храму Светог Василија Острошког у Добрињи у којима је учествовао велики број вјерника, торжествено је литургијски и ове 2018. г. године прослављено Васкрсење Христово, највећи хришћански празник. Као и прошле године служене су двије Литургије: поноћна и јутарња, што се показало  веома  корисно  јер  је  на  обје  службе црква била препуна. 

Поноћним Јутрењем и Светом Литургијом  началствовао  је протојереј  Данило Дангубић уз саслужење јереја Дражена  Делића, јереја Видака Ву... Више информација...

Милошћу Божијом, у радости празника Светог Сретења Господњег, 15. фебруара 2018.године, Светом Архијерејском Литургијом у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабро-босански Господин Хризостом.

Владици су на овој Светој Литургији саслуживали: игуман манастира Светог Георгија на Равној Романији архимандрит Андреј (Ковачевић), протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереј-ставрофор Миломир Ковач, протојереј-ставрофор Вања Јовановић, јереј Божидар Тановић, јереј Дражен Делић, ђакон Душко Којић, ђакон Будимир Гардовић уз учешће вјерног народа наше парохије.

Високопреосвећени Митрополит се након читања Светог Јеванђеља присутнима обратио топлим пастирским словом наглашавајући значај учешћа у тајни овог дивног празника као и значај наступајућег Великог поста за духовни живот и узрастање свих нас у Христу. Након Божанствене Литургије Митрополит је подијелио иконице празника Светог Сретења, као и чоколаде које је... Више информација...

У суботу, 27. јануара 2018. године Господње, у храму Светог Оца Василија Острошког Чудотворца, литургијски је прослављен Свети Сава, Први Ахиепископ српски. Светом Литургијом началствовао је протојереј Данило Дангубић уз саслужење протојереја-ставрофора Миломира Ковача, јерејa Дражена Делића и ђакона Душка Којића  и бројних вјерника.

Након Свете Литургије дјечици су подијељени поклончићи које наша Парохија редовно припрема о овом дивном празнику.

Присутнима се пастирским словом обратио отац Данило Дангубић  наглашавајући нашу обавезу да Светитеља Саву гледамо кроз свештено Јеванђеље тј. кроз ријечи Христове: „Не може се град сакрити кад на гори стоји, Нити се ужиже свијећа и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући“ (Мт. 5, 14-15).

. . .

Празник Светог Саве првог архиепископа српског, свечано је прослављен и у Основним школама ''П. П. Његош'' у Добрињи и ''Свети Сава'' у Лукавици. Посебно свечано Више информација...

О празнику Светог Богојављења, 19. јануара 2018.г., Светом Литургијом у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, началствовао је јереј Видак Вујадиновић уз саслужење протојереја-ставрофора Ранка Билинца, протојереја-ставрофора Миломира Ковача, протојереја Данила Дангубића, јереја Дражена Делића, ђакона Душка Којића и великог броја вјерних окупљених око Свете Чаше.

Појницом храма Светог Василија руководили су протојереји Милорад Вујић и Нико Мојсиловић.

Отац Видак се присутнима обратио пригодном бесједом. Послије Светог Причешћа служено је Велико-Богојављенско освећење воде након чега су вјерни у мимоходу приступали освећеној води како би ју узели и њоме благосиљали своје домове и себе саме пијењем и кропљењем.

 

 

... Више информација...

Поштовани, обавјештавамо вас да ћете на овој страници имати све информације о раду или догађањима у овој парохији и Црквеној општини, као и у нашем окружењу. 

Постављањем ове нове презентације, престаје са радом (одјављена је) прва верзија презентације парохије у Добрињи (crkva-dobrinja.org). Поменута презентација је у периоду од половине августа 2005. год. до почетка 2017. год. имала велики број посјетилаца, а радо читане стране су: Охридски пролог, Билен храма...

Више информација...

Чудесно, саборно, Божанском Милошћу надахнуто и благословено вече којим се припремамо да дочекамо јутарњу звијезду са истока, Рођење у пећини од Дјеве Онога Кога васиона не може смјестити Христа Сина Божијег Јединородног. БАДЊЕ ВЕЧЕ је јединствено и неупоредиво са било којим навечерјем празника или неког другог дана. Садржајем разноврсне активности проводе се у православним домовима, али и у нашем храму.

Најаву прославе овога дана прави свечана колона запрега којима група домаћина довози бадњаке у порту храма у Добрињи. Светом литургијом почела је богослужбена прослава, а настављена увече, када је братство храма извршило благослов и налагање Бадњака испред храма. Овом чину присуствовало је много вјерника. Дјеца су се радовала орасима и бомбонама, а за одрасле је припремљено кувано вино.

...

У петак 05. јануара 2017. године, свештенство храма Светог Василија Острошког и парохије которачке у Источном Сарајеву, извршили су подјелу пакета са основним намирницама ... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"