БЛАГОВИЈЕСТИ У ДОБРИЊИ

07.04.2019.

У дијелу града Источно Сарајево налази се Добриња са прекрасном црквом  Светог Василија Острошког која својим положајем и својом колоритном  куполом привлачи погледе свих оних који случајно или намјерно путују Источним Сарајевом. 

Данашњи велики празник Благовјести свечано је и на српско-православни начин величанствено прослављен у овом предивном храму. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка  Билинца, Момира Васиљевића,  Миломира  Ковача, Чедомира Ђелма, протојереја Данила Дангубића, јереја Дражена  Делића и ђакона Будимира Гардовића.

У току свете литургије Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин ђакона дипломираног теолога Божидара Васиљевића из Чајнича.

У празничној бесједи Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао: ''.......... данас је заглавље нашег спасења. Данас почиње да се испуњава од памтивијека сакривена тајна домостроја спасења човјека и свијета. Бог се унижава или како кажу свети апостол Павле и свети оци Бог се ''испразни'' да нас Собом испуни, да човјека сједини са Богом, да га учини светим, божанским, а сву творевину да томе служи............  Овом великом и божанском плану смирено послужи Пресвета Богородица - света дијева Марија, која истовремено и задивљена и преплашена пита: а како је то могуће? На њену преплашеност реагује служитељ Ријечи свети архангел Гаврил који јој рече: ''Дух Свети сићи ће на тебе и сила свевишњега осјениће те''. Чувши ове ријечи и разумјевши да је у питању воља божија она покорно рече  ''ево слушкиње Господње нека ми буде по вољи твојој''. И тако дјевица Марија од Бога изабрана постаде изабрани сасуд, светиња над светима и шира од небеса...''

Љетописац РаНиКо

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"