Которачка

Назив парохије
Которачка
Сједиште пароха
Добриња
Адреса пароха
Хиландарска, 71123 Источно Н. Сарајево
Контакт
моб: +387 65 357 259; е-mail: bozidartanovic@gmail.com
Парох
Божидар Тановић, протојереј

О парохији

Парохију чини дио Которца (десна страна Касидолске ријеке) од ул. Славка Леовца до аеродрома, дио Добриње у РС и ФБиХ (лијева страна саобраћајнице од ТЦ ''Том'' ка ТЦ ''Меркатор'') и дио Лукавице (Змај Јовина и Спасовданска).

Божидар Тановић, протојереј

Рођен је 13. јуна 1986. г. у Фочи као четврто дијете у оца Недељка и мајке Младенке рођ. Ласица. До мјесеца априла 1992. г. живио је у Горажду, а по избијању рата у БиХ са породицом као избјеглица сели се у Рудо, гдје 1993. г. бива уписан у основну школу у коју иде до четвртог разреда. Године 1997. са породицом се враћа у Српско Горажде, гдје 2001. г. завршава основну школу као одличан ђак. Исте године по благослову Високопреосвештеног митрополита дабро-босанског Николаја, уписује се у Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи коју завршава 2005. г. После завршене богословије уписује се на Богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи. Дана 09. октобра 2011. по благослову митрополита дабро-босанског Николаја ступа у брак са Сањом Кујунџић, доктором медицине. Руком епископа захумско-херцеговачког и администратора Митрополије дабро-босанске г. Григорија, 11. маја 2014. г. бива рукоположен у чин ђакона, у селу Долови надомак Требиња, а одмах други дан, на празник Св. Василија Острошког, у селу Автовац код Гацка, и у чин презвитера. За пароха илијашког и администратора парохија Нишићке, Брезанске и Варешке постављен је 15. маја 2014. г. За вријеме свог пастирског служења на поменутим Богом спасаваним парохијама, поред духовног старања за повјерену му паству, несебично се залагао и за обнову храмова и црквених зграда, као и за изградњу нових. У периоду од маја 2014. г. до јуна 2019. г. довршена је обнова светосавског дома у Илијашу, храма Св. апостола Петра и Павла на Нишићима и Св. великомученика Пантелејмона у селу Бргуле које је осветио митрополит дабро-босански г. Хризостом 2018. г., извршено комлетно уређење парохијског дома и порте храма Св. ап. Петра и Павла на Нишићима (централно гријање у парохијском дому, асфалтиран пут и паркинг, урађен потпорни зид, постављена улична расвјета, ограђена комлетна порта, купљена кућа поред цркве и претворена у парохијски дом), у храму Св. пророка Илије у Илијашу: урађено подно гријање и мермерни под и преко стотину квадратних метара иконописа; на храму Покрова Пресвете Богородице у Варешу: замијењена кровна конструкција и постављен алуминијумски лим; у храму Св. великомученика Прокопија у Брези: извршена комлетна унутрашња обнова (електроинсталације, малтерисање, уређење пода и комлетног ентеријера. Изграђени: храм Силаска Светог Духа на апостоле у селу Планиница, храм Св. мученика у селу Чемерно, започета изградња храма Св. великомученице Марине у селу Висојевица.

Одлуком митрополита г. Хризостома постављен за пароха Прве парохије которачке у Которцу коју опслужује од 01.09.2023. године.

Отац троје дјеце: Софије, Анастасије и Василија.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"