Ђакон

Назив парохије
Которачка
Сједиште пароха
Добриња
Адреса пароха
Српских ратника 47, 71123 Источнo Сарајево
Контакт
моб: +387 66 051-800; е-mail: bozidarvasiljevic18@gmail.com
Ђакон
Божидар Васиљевић

Ђакон Божидар Васиљевић

Рођен је 11. јануара 1995. године на Врелу Босне у Блажују, Српској Илиџи, од оца протојереја – ставрофора Момира и мајке Мире рођ. Комленовић. Исте године 18. фебруара крштен је у цркви Св. Саве у Блажују. Родивши се у многочланој и угледној свештеничкој породици, од малена је васпитаван по поретку и врлини Православне Цркве, што ће га опредијелити да живот посвети Богу.

Са Илиџе, са мајком и браћом прелази у манастир Св. Ваведење у Овчару код Чачка, гдје као мало дијете остаје до краја рата. Благословом блаженопочившег митрополита дабро – босанског Николаја (Мрђе), са породицом прелази на српску територију отпочевши живот на Сокоцу. Завршава првих пет разреда основне школе на Сокоцу, а остала четири и малу матуру на Палама. Шесторазредну музичку школу у Источном Сарајеву окончава упоредо, у року од четири године, на одсјеку за гитару.

Одлучивши се за свештенички позив, благослов за упис у Богословију Св. Саве у Београду даје му митрополит Николај, августа 2009. У току свог образовања остварује значајне награде и резултате: на такмичењу у бесједништву средњошколаца Београда, лауреат музичког свесловенског етномузиколошког такмичења у Козељску (Русија), члан музичког састава „Ђурђеви Ступови“ и др. Богословију Светог Саве матурира маја 2014. са одличним успјехом и примјерним владањем, као један од најбољих ђака ове најстарије београдске школе, у 180. генерацији од њеног оснивања.

Академске 2014. године благословом митрополита дабро – босанског Николаја, и епископа Григорија (Дурића), уписан је на Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Бива члан Актива за научни подмладак теолошког факултета. У току студија био је активан појац Саборног храма Св. Архангела Гаврила у Београду, као и члан хорова: Првог београдског певачког друштва, храма Св. Архангела Гаврила, цркве Св. Марка и др.

Студије завршава у року на Малу Госпојину 2018. године.

Благословом митрополита дабро – босанског Хризостома 24. новембра 2018. ступа у св. тајну брака са супругом Тамаром рођ. Шкиљевић.

Поред изучавања богословских наука, бавио се и писањем као и преводилачким радом са руског језика и објавио је више прилога у збиркама и црквеној штампи. Његови радови, текстови и преводи су објављивани у штампаним и електронским гласилима наше Помјесне Цркве: Мисионар, Службени Гласник, Дабар, Поуке, Сајт инфо службе СПЦ, Православие.ру - Српска и др.

Благословом митрополита дабро – босанског Хризостома уписан је на други степен студија богословских наука (мастер студије), на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Руком митрополита дабро – босанског Хризостома на Благовјести 7. априла 2019. године у храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву рукоположен је у чин ђакона и постављен у истоименом храму на Добрињи за секретара – ђакона.

Службеник је Митрополије у Сарајеву при Митрополитском Архиву Дабро – босанске Митрополије.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"