Ђакон

Назив парохије
Которачка
Сједиште пароха
Добриња
Адреса пароха
Српских ратника 47, 71123 Источнo Сарајево
Контакт
моб: +387 66 051-800; е-mail: bozidarvasiljevic18@gmail.com
Ђакон
Божидар Васиљевић

Ђакон Божидар Васиљевић

Рођен је 11. јануара 1995. године на Врелу Босне у Блажују, Српској Илиџи, од оца протојереја – ставрофора Момира и мајке Мире рођ. Комленовић. Исте године 18. фебруара крштен је у цркви Св. Саве у Блажују. Родивши се у многочланој и угледној свештеничкој породици, од малена је васпитаван по поретку и врлини Православне Цркве, што ће га опредијелити да живот посвети Богу.

Са Илиџе, са мајком и браћом због ратних збивања у Сарајеву, прелази у манастир Св. Ваведења у Овчару код Чачка, где као дете остаје до краја рата. Благословом блаженопочившег митрополита дабро – босанског Николаја (Мрђе), са породицом прелази на српску територију отпочевши живот на Сокоцу. Завршава првих пет разреда основне школе на Сокоцу, а остала четири и малу матуру на Палама. Шесторазредну музичку школу у Источном Сарајеву окончава упоредо, у року од четири године, на одсеку за гитару.

Одлучивши се за свештенички позив, благослов за упис у Богословију Св. Саве у Београду даје му митрополит Николај, августа 2009. У току свог образовања остварује значајне награде и резултате: на такмичењу у беседништву средњошколаца Београда, лауреат музичког свесловенског етномузиколошког такмичења у Козељску (Русија), као члан музичког састава „Ђурђеви Ступови“ и др. Петоразредну Богословију Светог Саве матурира маја 2014. са одличним успјехом и примјерним владањем, као један од најбољих ђака ове најстарије београдске школе, у 180. генерацији од њеног оснивања.

Академске 2014/ 2015. године благословом митрополита дабро – босанског Николаја, уписан је на Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Бива члан Актива за научни подмладак теолошког факултета. У току студија био је појац Саборног храма Св. Архангела Гаврила у Београду, члан хорова: Првог београдског певачког друштва, храма Св. Архангела Гаврила, цркве Св. Марка и др.

Студије завршава у року на Малу Госпојину 2018. године са просечном оценом 9, 14 ЕСПБ. Благословом митрополита дабро – босанског Хризостома 24. новембра 2018. ступа у св. тајну брака са супругом Тамаром рођ. Шкиљевић. Поред изучавања богословских наука, бави се и писањем и преводилачким радом.

Благословом митрополита дабро – босанског Хризостома уписан је на други степен студија богословских наука (мастер студије), на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, који завршава успјешно одбраном мастер рада са највишом оценом (10) и просечном оценом 9, 67 – 31.08.2020. Руком митрополита дабро – босанског Хризостома на Благовести 7. априла 2019. године у храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву рукоположен је у чин ђакона и постављен у истоименом храму на Добрињи за секретара – ђакона.

Службеник је Митрополије у Сарајеву при Митрополитском Архиву Дабро – босанске Митрополије. Благословом Митрополита Хризостома школске 2020/2021. уписује докторске студије на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Ментор на изради докторске дисертације, под насловом: „Рецепција посланица апостола Павла у списима Јустина Новог“, му је Митрополит др Порфирије (Перић).

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"