Музички састав "Катера"


Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског господина Хризостома, при храму Светог Василија Острошког дјелује музички састав Катера. Основан је 05. јула 2016. године на иницијативу јереја Видака Вујадиновића, професора црквене музике и свештеник при храму Светог Василија Острошког, као и Пеђе Харта, вишег асистента на Музичкој академији, универзитета у Источном Сарајеву.

Назив Катера долази од истоименог града, који спомиње Константин Порфирогенит у свом дјелу „О управљању царством“. Данас, на том локалитету постоје остаци темеља цркве, насеље носи слично име Которац и налази се на територији нашег Града Источно Сарајево.

Музички састав Катера изводи духовну музику уз инструменталну пратњу, традиционалну музику и севдалинке, као музику својствену овим просторима. Музички састав Катера његује Српску музику из свих крајева у којима Срби обитавају и као такви чувају свој идентитет.

Катера броји шест редовних чланова и три сарадника. За непуне три године постојања одликовали су се великим бројем наступа и концерата, како у нашој држави тако и у сусједној Србији, узимајући, неколико година, учешће у манифестацији „Дани Српске у Србији“.

Поред извођења традиционалне музике, Катера изводи и свој репертоар. Тренутно постоје три објављене ауторске пјесме, Расти земљо, Катера и Вест. У наредном периоду, биће снимљене још двије ауторске пјесме, које су и до сада извођене на јавној сцени. Урађен је један албум са духовним, ауторским и традиционалним пјесмама, снимљеним за потребе божићног концерта, емитованог у вријеме празника 2019. године на РТРС-у.

Чланови састава су:

  • Јереј Видак Вујадиновић
  • Пеђа Харт
  • Лука Новосел
  • Сара Марић
  • Јована Бојанић
  • Јелена Батак

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"