Лукавичка друга

Назив парохије
Лукавичка друга
Сједиште пароха
Добриња
Адреса пароха
Српских ратника 47, 71123 Источнo Сарајево
Контакт
моб: +387 66 323-684; е-mail: vujadinovicvidak@gmail.com
Парох
Видак Вујадиновић, јереј

О парохији

Другу парохију у Лукавици чине дијелови улица Карађорђева (десна страна од уласка из ул. Војводе Радомира Путника закључно са бројем 28). Цара Лазара (парни бројеви 2 - 16), Стефана Немање (непарни бројеви 1 – 23, до кружног тока; парни бројеви од броја 6 до кружног тока), Спасовданска (непарни бројеви 1 - 3), Дечанска, Хиландарска (непарни бројеви 1 - 15), Прве Сарајевске бригаде (парни бројеви 10 - 16), Моме Капора и Симе Милутиновића Сарајлије (непарни бројеви).

Jереј Видак Вујадиновић

Рођен је 19. новембра 1983. год. у мјесту Љубовија, од оца Момира и мајке Милке (рођ. Јовановић). Основну школу завршава у Братунцу , а средњу богословију, благословом митрополита Дабробосанског Господина Николаја уписује 1998. год. у Србињу и исту завршава у Србињу (Фоча), као клирик Митрополије дабро-босанске, 2002. године. Исте године, уписује се на Музичку академију, oдсјек за црквену музику и појање, гдје дипломира 2007. године., и стиче звање професор црквене музике и појања. Кроз цијело своје школовање активно је био члан многих хорова, а највеће искуство стекао је у хору богословије, као и у Камерном хору Смјера за црквену музику и појање, под диригентским руковођењем професора мр Рада Радовића. Камерни хор се истакао великим европским и свјетским признањима. Поред ових хорова био је и активан члан Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева. Учествовао је у Љетњој школи црквеног појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима 2007-2008. год. Упоредо са студијама био је активан појац у храмовима Митрополије дабро-босанске.

Одлуком Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, 24. јануара 2008. године, постављен је за професора у Српској Православној Богословији Светог Петра дабро-босанског у Фочи. Исте године у септембру, одлуком наставничког савјета, постаје диригент хора богословије. У школској 2017/18. години, одлуком наставничког савјета постављен је за главног васпитача богословије. При истоименој школи оснива и музички састав „Кимвал“, за чије чланове бира талентоване ученике богословије и Средњошколског центра у Фочи, са циљем да се уједине и повежу ученици фочанских средњих школа.

У чин ђакона, рукоположен је 16. децембра 2012. године, а у чин јереја 19. децембра 2012. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Николаја. Прву службу, вршио је у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског у кругу богословије.

Од 01. октобра 2014. године, причислен је братству храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, а од 01. септембра 2015. године, постављен је за пароха новоосноване Четврте парохије которачке, при истоименом храму, гдје поред парохијских задатака, води бригу о културним догађајима. При храму оснива пјевницу Светог Василија, као и музички састав „Катера“ који се бави извођењем традиционалне свјетовне и духовне музике уз инструманталну пратњу. Поменута парохија је 2021. г. преименована у Другу парохију лукавичку у Лукавици.

У октобру 2014. године, уписује се на други циклус студија, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Музичко – педагошко теоријски смјер и исти завршава 2017. године одбранивши мастер рад у класи професора др Пеђе Ђоковића. Члан је новооснованог квартета Митрополије дабро-босанске.

Ожењен Недом (Маунага) из Источног Сарајева. Отац троје дјеце, кћери Софија и Сара и син Матија.

Крсна слава – Св. Архангел Михаил.

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"