АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НЕДЕЉУ ПРАОТАЦА

29.12.2019.

Данас у Недељу праотаца, 29. децембра 2019. године, и на дан успомене св. пророка Агеја и свете царице Теофаније, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи – Источно Сарајево, а уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца и Миломира Ковача,  протојереја Марка Билинца, јереја: Младена Микавице, Дражена Делића и Милоша Јањића, те ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића. У току ове торжествене свете литургије у препуном храму Св. Василија, који је данас био претјесан да под своје сводове прими све сабране на свето сабрање,  Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин ђакона Господина Вукоту Вишњевца из Калиновика, иначе проф. вјеронауке у Средњошколском центру у Источном Сарајеву, а јереја Младена Микавицу, пароха треће парохије котарчке рукопроизвео је у достојанство протојереја.  Обраћајући се вјерном народу божијем Високопреосвећени је све потсјетио на свете и праведне праоце Старог завјета који су вјеру и обаћање сачували и одазвали се на Трпезу Господњу коју је Господ сам-собом  приготовио и позвао многе, али је мало оних који су се одазвали на његов позив.

“……………. на трпезу Господњу о којој чусмо данас из прочитаног еванђеља, или у нову Цркву Божију, Господ је позвао и позива све да уђу и да окусе Њега самога,  јер је Он благ и кротак и смирен у срцу свом. У Старом завјету слао је свете праоце – патријархе, пророке, судије, цареве, а у Новом завјету сам Он је дошао – родио се од Пресвете Дјеве Богородице, устројио Цркву, позвао и рекао “пођи за мном“  и послао свете апостоле на све путеве и тргове овога свијета да  уче све народе непатвореној  науци господњој и да их крштавају у име Оца и Сина и Светога Духа и да их доведу за трпезу Господара свога…….

……. Идући у сусрет празнику Божића – рођења Исуса Христа треба да знамо, браћо и сестре, да је Један и Исти Бог – Онај који јесте – Бог и наших светих и праведних праотаца Аврама, Исака и Јакове, пророка Мојсија, Илије Јована Крститеља  и наших светих мученика из рода нашега………..

Посебно данас поздрављамо наше мајке, којима је наша Црква посветила ову недјељу – нашим и мајкама свије времена и свјетова. Мајчинство је као и очинство највећи благослов божији човјеку и жени да буду саствараоци божији. То је први благослов прародитељима Адаму и Еви, али и свакоме ко се опредјелио за свету брачну заједницу. Без мајке не би било ни оваплоћеног Сина Божијег нити спасења свијета на начин да Јагње божје узме гријех свијета на себе и изнесе га на Голготу и разапне………….

Посебно смо данас срећни и радосни што смо кроз рукоположење нашег ђакона Вукоте обновили благодат свештенства у овом светом храму којег, како видим, и ви обновисте и украсисте нови патосом. Честитамо вам и похваљујемо како свештенство овог светог храма, тако исто и све вас и све приложнике и донаторе……….

У здрављу, срећи и благослову божијем дочекајте и прославите празник Христова Рођења – Божић, којег од срца честитамо…“

Извор: www.mitropolijadabrobosanska.org

 

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"