Слава Универзитета у Источном Сарајеву

24.05.2020.

Данас је, 11/24. маја 2020. године дан успомене свете браће Кирила и Методија, словенских просвјетитеља и учитеља. Света браћа Кирило и Методије су и крсна слава Униврезитета у Источном Сарајеву. Централна прослава крсне славе овог Униврезитета обављена је у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи.

Овим поводом свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење: проф. др. протојереја-ставрофора Владислава Топаловића, декана Богословског факултета из Фоче, протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, протојереја-ставрофора Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, протонамјесника: Бојана Зекића и Душка Лаловића, јереја Дражена Делића и ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.На крају свете архијерејске  литургије  Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач који је преломио са рактором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др-ом Кулић Миланом.

На крају свете архијерејске  литургије  Високопреосвећени је благословио славско кољиво и славски колач који је преломио са рактором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др-ом Кулић Миланом.

У свом обраћању Високопреосвећени је честитао крсну славу ректору Униврезитета, свим деканима факултета, професорима, доцентима, асистенима и студентима овог Универзитета и потсјетио их на просвјетно-научни карактер свете браће Кирила и Методија. ''… њих је Дух Свети, као некада св. ап. Павла и Варнаву, изабрао да иду међу словенске народе и да обаве оно што је Господ Исус Христос казао светим апостолима да иду и да проповједају и науче све народе науци Господњој………. Да би то успјели морали су да науче језик словенских народа, да сачине писмо (писмена)  којима ће превести Библију – писану ријеч Божију на словенски језик. ………… Никад не заборавимо њихову апостолску борбу, њихова страдања за нас. Борили су се за нас словенске народе како би остали и били то што јесмо словенски народи. Жестоко су их нападали и прогањали гермаски и франачки прелати са основном намјером и циљем да нас преко латинског језика асимилирају и претворе нас било у германе било у франке. Томе се нарочито супроставио свети Методије који је хиротонисан у епископа……….. Али, њихову духовну борбу благословио је папа Хонорије, а његов наследник Јован VIII дао је право јавности словенском језику и словенском писму у Цркви. Била је то велика духовна побједа свете браће да већ у трећој четвртини 9. вијека постане и богослужбени језик Цркве Христове…….. И не само то, они су и спремили своје ученике који ће кренути ка јужним Словенима који ће наставити њихову велику мисију. Њихов примјер и њихово дело међу нама Србима наставио је наш велики Свети Сава…….. Нека нас њихов живот и њихово дјело инспиришу за нашу данашњу и свагдашњу борбу за наш духовни, црквени  и национални идентитет. Не заборавимо то!!!.....'' 

Извор: митрополијадабробосанска

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"