НЕДЈЕЉА ПРАОТАЦА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

28.12.2020.

Данас у Недјељу праотаца, 27. децембра 2020. године, а која је у нашој цркви посвећена мајкама, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански и мјестобљуститељ трона српских патријараха, први пут након  изласка са лијечења и опоравка од инфекције вирусом-корона, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Милорад Вујић и Младен Микавица, јереј Дражен  Делић, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.  Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а што је, обзиром на услове у којима јесмо, изненадило како самог господина митрополита тако и свештенство овога храма.

У бесједи на јеванђелску тему Много је званих али је мало изабраних Високореосвећени је  ову Спаситељеву причу тумачио у контексту великог празника Божића и истакао ''…. Уистину Господ нам припрема велику трпезу своје божанске љубави и доброте, припрема је за све нас и ево све нас позива да будемо његови гости на празник Његовог рођења,  на Божић ако Бог да….. И не угледајмо се на оне из ове приче који се изговараху ''њивом'', а што у суштини значи робовање материјализму, ''јармом волова'' преставља сва ова технолошка срества која су нас заробила. Не угледајмо се ни на онога трећега који се изговара ријечима ''ожених се'' јер је себе и сво брак претпоставио заједници са Богом…….Као што данас преко светог јеванђеља све нас позива за богату трпезу своје љубави, тако је Господ у Старом завјету преко анђела свог – слуге свог- позивао обичне људе, сиромахе и просте пастире и ратаре да дођу к Њему и да чују шта то Бог говори народу свом, да чују и да пренесу вољу божију народу изабраном. Они су ти свети праоци од Адама до праведног Јосифа којима је посвећена ова друга недеља пред празник Христова Рођења. …. Ову Недјељу светих праотаца наша Српска православна Црква посветила је МАЈКАМА. Овим симболичним посвећењем једне велике недјеље МАЈКАМА је у мисији јачања наше српске православне породице. Све се заснива на породици, на породичној љубави и породичним односима,- оца, мајке и дјетета. На заједници овога ''тројства'' почива нада свијета. Зато је врло важна ова наша национална симболика да три недјеље порд Божић буду посвећене: дјеци (детинци), мајкама (материце) и очевима (оци)………''

Преузето са странице Митрополије дабробосанске

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"