АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА СЛАВУ МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

13.06.2021.

СВЕТА ТЕОДОСИЈА ТИРСКА - СЛАВА МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Света великомученица Теодосија Тирска, коју наша Света Црква прославља 29. маја (11. јуна по новом календару), била је часна и побожна дјевојка из древног града  Тира у Феникији ( у данашњем Либану). Она дође у Кесарију Палестинску (Цезареју) да храбри хришћане које римски цар Максимијан слаше на мучења и погубљења. Због тога и њу ставише на суд и муке и бацише је у мора са каменом око врата. Анђели је извадише из мора живу. Прогонитељи је потом бацише звијерима, али они је не повредише. На крају је посјекоше мачем. У тренутку када јој џелат отсјече главу мачем, видјеше како јој из уста излети голубица блиставија од злата. Након тога се Света Теодосија јави својим родитељима сва у небеском сјају, окружена светим дјевојкама, са крстом у руци и вијенцем на глави. Света Теодосија пострада и прослави се 308. године.

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву прославља Свету Теодосију као своју крсну славу. Ове године Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву, са почетком у 09:00 часова. Након свете литургије Високопреосвећени митрополит  благословио је славско кољиво и преломио славски колач, а у присуству декана Музичке академије Госпође Маје Жуже, ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др. Милана Кулића и осталог руководства Универзитета и Музичке академије.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереј-ставрофор Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица, јереј Дражен Делић и ђакон Будимир Гардовић.

Посебно су, својим појањем, ово литургијско славље уљепшали Камерни хор смјера за Црквену музику и појање при Музичкој академији и СЦПД ''Слога'' из Сарајева, а под диригентском палицом професора Рада Радовића и г. Стефана Мојсиловића. Камерни хор ове 2021. године обиљежава 20-годишњицу свога успјешног рада.

Високопреосвећени митрополит Хризостом је, након Свете архијерејске литургије, посјетио Музичку академију и присуствовао свечаној академији, а поводом крсне славе Академије и додјеле грамата признања и захвалница те диплома дипломираним студентима и мастерима.

ИЗВОР: mitropolijadabrobosanska.org

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"