Слава храма Св. Василија Острошког

12.05.2022.

Данас, 12. маја 2022. године, на дан Светог Василија Острошког Чудотворца и крсне слава храма на Вељинама у Источној Илиџи Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију са почетком у 09:00 часова.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: архимандрит Андреј Ковачевић, протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, Ранко Билинац и протојереји Милорад Вујић и Бошко Тошовић, протонамјесник Младен Дробњак, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић. На великом входу Високопреосвећени је одликовао протојереја Милорада Вујића, пароха которачкога правом ношења напрснога крста.

На крају свете литургије Високопреосвећени митрополит је преломио славски колач и осветио славско кољиво, а након чега је обављен и трократни опход око храма.

Високопреосвећени митрополит је у својој бесједи истакао: ''...ево,  више од три вијека Свети Василије Острошки Чудотворац непрестано благодаћу Духа Светога точи благодат исцјељења, благодат која задивљује свијет......Господ је казао својим ученицима, а преко њих и нама, да “ако будете имали вјере колико је зрно горушичино онда ћете чинити већа дјела, него што ја чиним“! Управо се то десило и дешава са моштима Светог Василија Острошког....... Богу чинити велика дјела ништа није чудно, јер Бог је Бог, и све што јесте Ријечју чудесно стори. ...... али чуда која Бог даје преко Светих Божијих угодника су управо та велика чуда о којима Господ говори....... Сигурно је да се она дају благодаћу божијом, али она се дају вјером, молитвом, трудом и подвигом као што је са Светим Василијем Острошким, да буде Свети Божији угодник који до дана данашњег твори чудеса......... Нека нас Бог његовим светим молитвама и заузимањем благослови и штити, укрјепљује и умудрује, сложи, умножи и обожи.....''.

Ненад Марковић

 

Извор: mitropolijadabrobosanska

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"