Архијерејска литургија у Добрињи

07.11.2022.

Данас у 21. недјељу по Духовима, 6. новембра 2022. године,  на дан успомене великомученика Арете и осталих пострадалих са њим Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи - Источна Илиџа, са почетком у 09:00 часова.

На светој архијерејској литургији Високопреосвећеном су  саслуживали протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, Ранко Билинац и Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица, протонамјесник Младен Дробњак, јереј Видак Вујадиновић и ђакон Будимир Гардовић.  У светој архијерејској литургији  учествовао је велики број вјерника од којих се велики број и причестио.

У бесједи на јеванђелску тему ''Ко има уши да чује нека чује'' Високопреосвећени митрополит је између осталога рекао: „...прича о сијачу и сјемену је прича о ријечи божијој коју је Бог посијао по душама људски. …. У суштини ова прича је прича о нама, о нашим карактерима и нашим бићима. Ми смо те четири категорије тла на које пада божанско сјеме Ријечи Његове…....У причи се каже да једно сјеме паде поред пута, гдје му није мјесто, јер ће бити погажено, или поједено од птица, тако да сјеме које је Господ посијао у срца људи који су поред Пута, а Он је сам Пут, Истина и Живот,  неће донијети рода.....друго, пак,  сјеме паде на каменито тло и изниче, али не имајући влаге, осуши се…….То је категорија људи који брзо прихвате ријеч господњу, међутим не имајући у себи ''духовне влаге'', то сјеме је осуђено да усахне, да се сасуши…...трећа категорија људи су они који су као трње, као мјесто корова, мјесто неуређено. Сјеме које падне на срца људска која су заузета или опсједнута похотама овога свијета које су као трње и коров  оно ће никнути, али  се брзо бити угушено од брига овог свијета, брига за све што је материјално и порочно. То сјеме биће угушено и оно неће донети плода ....... Четврта, пак,  категорија људи су они који своје срце припреме као добру земљу, као право зиратну земљу, која ће га примити. Оно ће изникнути и роди род многоструки ……... Браћо и сестре, сви ми слушамо ријеч божију, али није довољно само слушати је, него треба је  добро разумјети, отворити уши срца свога и вјере своје и разумјети шта нам то Господ поручује....... Зато Господ два пута узвикује Ко има учи да чује нека чује, а то значи нека разумије“.

Извор: Митрополија дабробосанска

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"