Новости

Крај календарске 2021. год. дочекали смо са задовољством јер је изграђен објекат за прислуживање свијећа. Истина, објекат није у потпуности завршен (на прољеће слиједе завршни радови на његовом уређењу). Но, исти је у функцији јер су у истом постављени горионици. Тако је елиминисана велика гужва на уласку у храм, а још значајније је то што више нема обавезе честих молерских радова у храму. Изградња овог објекта је била изнуђена због израде фрескописа у храму и очекујемо да ће наши вјерници у скоро вријеме бити свјесни свих предности које поменути објекат пружа у односу на рјешења из претходних година.

... Више информација...

У уторак, 07.09.2021. год. почела је припрема за изградњу објекта у којем ће бити смјештени горионици за прислуживање свијећа.

Изградњом овог објекта нестаће вишегодишњи проблем са димом у храму и штетом коју је он чинио молерају до сада, а спријечено да то буде случај и са фрескама у будућности (јесенас ће бити фрескописан олтар храма Светог Василија Острошког у Добрињи).

Планирано је да објекат за прислуживање свијећа буде завршен почетком октобра.

Више информација...

Почела је припрема зидова или површине на којој ће у јесен бити изведени радови на фрескописању. Припрема подразумјева скидање масе која је током молерских радова нанесена на малтер. Планирано је да у наредним данима буду завршене површине у олтару и дијела лађе - у нивоу пјевница.

Фрескописање храма Светог Василија Острошког у првој фази биће везано за поменуту површину и ову календарску годину. Наредне године настављамо са радовима, који су договорени са г. Александром Живадиновићем.

Дуготрајност и љепота фреске зависе и од услова у храму, па ће бити изузетно значајна изградња објекта у који ћемо смјестити горионике.

... Више информација...

СВЕТА ТЕОДОСИЈА ТИРСКА - СЛАВА МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Света великомученица Теодосија Тирска, коју наша Света Црква прославља 29. маја (11. јуна по новом календару), била је часна и побожна дјевојка из древног града  Тира у Феникији ( у данашњем Либану). Она дође у Кесарију Палестинску (Цезареју) да храбри хришћане које римски цар Максимијан слаше на мучења и погубљења. Због тога и њу ставише на суд и муке и бацише је у мора са каменом око врата. Анђели је извадише из мора живу. Прогонитељи је потом бацише звијерима, али они је не повредише. На крају је посјекоше мачем. У тренутку када јој џелат отсјече главу мачем, видјеше како јој из уста излети голубица блиставија од злата. Након тога се Света Теодосија јави својим родитељима сва у небеском сјају, окружена светим дјевојкама, са крстом у руци и вијенцем на глави. Света Теодосија пострада и прослави се 308. године.

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву прославља Свету Теодосиј... Више информација...

Слава храма Светог Василија Острошког у Добрињи прослављена богослужењима уз сабрање вјерника из Источног Сарајева и ширег окружења.

Више информација...

Пасхално вечерње и туцијада уобичајено су у распореду у храму и порти храма Светог Василија Острошког у Добрињи о Васкрсу.

Фотографије свједоче да је туцијада изазвала велико интересовање, а и радост учесника.

Анђела Думитрашковић је побједник овогодишње туцијаде.

Више информација...

Васкрсење Господа Исуса Христа је најзначајнији догађај у историји, а хришћани активно у учествују у ономе што Му у богослужбеном дијелу предстоји. Тако је било и у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, почевши од почетка Великог поста, затим о празнику Цвијети и Велике седмице, када се свакодневно служена богослужења која се служе само у те дане.

На Празник над празницима служене су двије литургије. На Богослужењима није било вјерника колико је то било неких претходних година, али смо свакако захвални Господу па смо ове године били у много бољој позицији но претходне године. 

... Више информација...

У недјељу, 03.01.2021. год. велики број вјерника испунио је храм Светог Василија Острошког у Добрињи. Свету литургију служили су протојереј Милорад Вујић и јереј Дражен Делић. Послије причешћа вјерницима су дијељени пакетићи, којима су се највише обрадовала дјеца. Пакетићи су дар митрополита г. Хризостома, који је на Оце и видљиво показао очињску љубав, коју у све дане има према вјернима митрополије дабробосанске. Вјерници и свештенослужитељи су неизмјерно захвални на томе. 

Више информација...

Данас у Недјељу праотаца, 27. децембра 2020. године, а која је у нашој цркви посвећена мајкама, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански и мјестобљуститељ трона српских патријараха, први пут након  изласка са лијечења и опоравка од инфекције вирусом-корона, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источном Сарајеву.

Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Ранко Билинац, протојереји Милорад Вујић и Младен Микавица, јереј Дражен  Делић, те ђакони Будимир Гардовић и Божидар Васиљевић.  Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број вјерника, а што је, обзиром на услове у којима јесмо, изненадило како самог господина митрополита тако и свештенство овога храм... Више информација...

Припрема за прославу Рождества Господа Исуса Христа почиње 40 дана пред Празник, када почиње велики пост. Три недјеље пред Божић слави породица или ''домаћа црква'', када је уобичајено везивање дјеце, мајки и очева. Тада се дају поклони, којима се везани ''дреше''. У трећу недјељу пред Празник славе дјеца, а родитељи или старији се побрину да им о дану прославе светог Николаја Чудотворца дарују оно чиме ће се они одужити. Мајке славе у другу недјељу пред Божић и том дану се сви радују јер је дарова у изобиљу. Вишегодишња је пракса да мајке у наш храм доносе колаче којима се по завршетку богослужења почасте присутни. Мајкама честитамо ''материце'' и захваљујемо им на труду и љубави.

На многа љета!

... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"