Новости

Данас на Велики четвртак, 16. априла 2020. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију Светог Василија Великог у храму Св. Василија Острошког у Добрињи -Источна Илиџа. Високпреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су високопречасни протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић и Ранко Билинац, протојереј Младен Микавица, јереј Дражен Делић и епархијски ђакон Будимир Гардовић. Литургија је директно преношена преко БХТ-а.

У бесједи о Тајни великог Четвртка Високопреосвећени је истакао значај и смисао овог великог дана јер је ''……… на данашњи дан Господ Исус Христос дао Себе-самога нама за храну и пиће вјечног живота. Господ нас није оставио саме и сироте, већ је остао са нама управо кроз Његово вјечно давање Себе-самога као залог нашег сапостојања са Њиме …… Ово је празник свете евхаристије, свете литургије, ……….. Причешћујући се Њиме Он постаје... Више информација...

Поводом најновијих препорука Владе Србије да се у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19 ,,верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникâ”, уз образложење да је циљ препорукâ безбедан начин вршења богослужења и заштита здравља становништва и истовремено омогућавање несметаног вршења богослужења, обавештавамо све наше свештенство, монаштво и верни народ да ће Српска Православна Црква применити ове препоруке, као што је то већ учинила у оним државама српске дијаспоре и региона где су овакве мере заштите донете пре неколико дана. Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога Живога. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком (како је где потреба и прилика).

Позивамо све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег... Више информација...

М И

Х Р И З О С Т О М

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ АРХИЕПИСКОП САРАЈЕВСКИ И

МИТРОПОЛИТ ДАБРО-БОСАНСКИ

 

Архијерејским намјесницима

и

свом свештенству и свештеномонаштву богоспасаване нам митрополије Дабро-босанске

 

Благодат Вам и мир од Бога Оца и Његовог возљубљеног и јединородног  Сина и Пресветога  Духа Светога.

 

Драга дјецо духовна,

Молимо се Богу и Господу – Тројици Једносуштној и Нераздјељивој Оцу и Сину и Светоме Духу да Вас све, како вас часно свештенство и преподобно монаштво, тако исто и све ваше парохијане, као и све друге око вас који то нису,  ова наша окружница затече у добром здрављу и духовном озрачју. Посебно желимо у овим... Више информација...

Поштовани парохијани,

половином марта обуставили смо уобичајени обилазак парохије и благослов домова. Не желимо да вјернике и себе излажемо било каквој врсти ризика током трајања реалне опасности од заразе корона вирусом.

Надамо се да ћемо у скоро вријеме надвладати поменути вирус и свако зло које он доноси, па онда наставити са прекинутим активностима, па и редовним благословом домова.

Братство храма

Више информација...

У недјељу, 16. фебруара 2020. године достојенственим сабрањем на Тргу Републике Србије у Источном Сарајеву дата је подршка онима који се боре за очување светиња СПЦ у Црној Гори.

Литије испред четири храма (Светог Василија Острошког у Добрињи, Светог Петра Дабробосанског у Војковићима. Светог Варнаве исповједника у Лукавици - Врањеш и Светог великомученика Георгија у И. Н. Сарајеву) кренуле су ка Тргу гдје је Митрополит Г. Хризостом, уз саслужење великог броја свештеника и ђакона, служио молебан. У пригодној бесједи, митрополит Хризостом је нагласио потребу да завлада братска љубав. Позвао је власт у Црној Гори на разум, да одмах приступи измјени закона који СПЦ и њеним вјерницима укида основна права (која у демократским земљама нису спорна). Митрополит је потом позвао архијереје СПЦ, монаштво, свештенство и вјерне у Црној Гори на међусобно јединство и истрајност у очувању светиња, које походе вјерници из цијелог свијета, па тако и ми из Источног Сарајева.

Митрополит... Више информација...

Свети Сава прослављен је свечано у храму Св. Василија Острошког у Добрињи, као и у средњој и основним школама на подручју наше парохије.

Свету литургију служили су протојереј Младен Микавица, јереји Видак Вујадиновић и Дражен Делић, ђакон Божидар Васиљевић. Послије славског обреда вјерницима су подјељени славско жито и колач, за које се побринуо кум славе г. Дејан Шешељ из И. Н. Сарајева.

ЦО је обезбједила пакетиће са слаткишима за дјецу.

Славским обредом и пригодним културно-умјетничким програмом Свети Сава прослављен је у Средњошколском центру Источна Илиџа, као и у ОШ ''П. П. Његош'' у Добрињи и ОШ ''Свети Сава'' у Лукавици.

... Више информација...

Велики и радосни празник Богојављења – када се Бог јавио приликом крштења Г. Исуса Христа, свечано је прослављен у свим црквама. Свечано је било и у храму Светог Василија Острошког гдје је Свету литургију служио протојереј Младен Микавица уз саслужење јереја Дражена Делића и јереја Видака Вујадиновића. Велико освећење воде извршено је током Свете литургије, а вјерници су водицу понијели својим домовима како би је током године користили на духовно и тјелесно укрепљење.

Више информација...

У суботу, 11. јануара 2020. године, у храму Светог Василија Острошког, служен је молебан за очување светиња Српске Православне Цркве у Црној Гори. Молебан је служен уз присуство великог броја вјерника. По завршетку молбана, свештенство и вјерници су у литији кренули ка храму Светог исповједника Варнаве у И. Н. Сарајеву. Много народа је пратило литију и прикључило се истој. У храму Светог Варнаве вјерници су заједно прочитали Молитву Господњу, а затим је су читане молитве пред иконом Пресвете Богородице.

 

Више информација...

У навечерје празника Рождества христровог, служена је вечерња молитва са освећењем бадњака. Вечерње богослужење служио је старјешина храма, отац Милорад Вујић, уз саслужење свештеника протојереја Младена Микавице, јереја Видака Вујадиновића и Дражена Делића, као и ђакона Божидара Васиљевића. Послије вечерње молитве, оци су благословили бадњак и подјелили слаткише и воће дјечици која су се окпула на молитви. Послије вечерње молитве, свештенство и вјерници, испред храма су, традиционално наложили бадњак.

СРЕћНО И БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ.

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ – ЗАИСТА СЕ РОДИ!

. . .

На празник Рождества Христовог, у Храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, служене су двије литургије. Прва литургија, служена је у поноћ и њом је началствовао протојереј Младен Микавица уз саслужење јереја Дражена Делића и великог броја народа. За пјевницом су одговарали чланови пјевнице Светог Василија под руководством јереја Видака Вујадиновић... Више информација...

Данас у Недељу праотаца, 29. децембра 2019. године, и на дан успомене св. пророка Агеја и свете царице Теофаније, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Добрињи – Источно Сарајево, а уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца и Миломира Ковача,  протојереја Марка Билинца, јереја: Младена Микавице, Дражена Делића и Милоша Јањића, те ђакона: Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића. У току ове торжествене свете литургије у препуном храму Св. Василија, који је данас био претјесан да под своје сводове прими све сабране на свето сабрање,  Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин ђакона Господина Вукоту Вишњевца из Калиновика, иначе проф. вјеронауке у Средњошколском центру у Источном Сарајеву, а јереја Младена Микавицу, пароха треће парохије котарчке рукопроизвео је у достојанство протојереја.  Обраћајући се вјерном народу божијем Ви... Више информација...

Изградња Храма

Парохијски дом

Музички састав "Катера"

О.Ш.К. "МАТ"